LOCATION
Kini_Island of Syros
YEAR
2011
STATUS
In progress
CLIENT
Private
TEAM
pro.plus.ma arkitektones
PARTNERS
The summer house project
The summer house project The summer house project The summer house project The summer house project

EN 

The residence is located in the area of Kini in the island of Syros, in a site where a building already existed. The proposal attempts to succeed the aesthetic remodeling of the house and to comment on the local architecture.

The residence is composed by two distinct units:
The first unit forms the upper structure which is characterized by a shell of stone as a continuance of the exposed concrete and an addition of a wooden structure as a continuance of the inner life of the house to the exterior.
The next unit extends the existing outline of the terrace and places the functions of the residence outside of the shell. The design process aimed to the exaggeration of the conventional relations of inhabiting a terrace.

The aesthetic remodeling is also completed through the interior redesign of the house, characterized by the combination of contemporary references and cycladic elements of architecture.


EL

Η κατοικία βρίσκεται στην περιοχή Κίνι στη Σύρο σε οικόπεδο όπου προϋπήρχε κτίσμα.
Η μελέτη συνολικά επιχειρεί την αισθητική αναδιαμόρφωση της κατοικίας και το σχολιασμό της τοπικής αρχιτεκτονικής.

Η κατοικία αποτελείται από δύο ευδιάκριτες ενότητες:
Η πρώτη ενότητα συγκροτεί την ανωδομή, που χαρακτηρίζεται από ένα κέλυφος λιθοδομής ως συνέχεια του εμφανούς σκυροδέματος και από την προσθήκη μιας ξύλινης κατασκευής ως επέκταση της εσωτερικής ζωής της κατοικίας στον εξωτερικό χώρο.
Η επόμενη ενότητα επεκτείνει το υπάρχον περίγραμμα  του δώματος, τοποθετώντας λειτουργίες αναψυχής εκτός του κελύφους, με πρόθεση την υπέρβαση των συμβατικών σχέσεων κατοίκησης ενός δώματος.

Η αισθητική αναδιαμόρφωση ολοκληρώνεται με τον εσωτερικό ανασχεδιασμό του κτιρίου, μέσα από σύγχρονες αναφορές στην κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.